Hoe wordt een lightsaber gemaakt

Hoe wordt een lightsaber gemaakt 

 

Het maken van een eigen lightsaber markeert een belangrijk moment in het leven van een Padawan. De meeste Jedi maken hun lightsaber zodra ze hun Jedi-training hebben voltooid. Het symboliseert de overgang van leerling naar Jedi. Maar hoe wordt zo'n lightsaber nou gemaakt en uit welke onderdelen bestaat hij? We zullen je er in dit blog meer over vertellen.

 

Een lightsaber maken

Alles begint met het vinden van een Kyber-kristal. Dit kristal is te vinden op afgelegen en gevaarlijke plekken zoals de planeet Ilum of de Jedha woestijn. Het kristal kiest de Jedi, de Jedi moet dan ook een sterke verbinding hebben met The Force om de roep van het kristal te kunnen horen. Het kristal en de Jedi zijn op elkaar afgestemd. Buiten het Kyberkristal bestaat een lightsaber uit: 

  • de hilt (handvat)
  • de diatium energiecel
  • emitter
  • lenzen en focusing crystals

 

Het Kyber-kristal vormt het hart van het lichtzwaard en kan in verschillende kleuren worden gevonden. De diatium energiecel dient als energiebron die het kristal op verzoek kan activeren. Wanneer de Jedi namelijk op de knop in zijn hilt drukt wordt er door de diatium energiecel energie naar het kristal gestuurd waardoor de laser aan gaat. 

 

De emitter aan de achterkant van de hilt zorgt ervoor dat de energie van het Kyber-kristal weg kan vloeien. Het dient als een soort uitlaat. Het zorgt er bovendien voor dat het plasma van het lichtzwaard zo wordt geleid dat het de herkenbare vorm van de lightsaber krijgt. De afmetingen van deze emitter bepalen mede de sterkte en de lengte van de lightsaber.

 

Ook de lenzen en focusing crystals hebben hier invloed op. Zij vormen en richten het licht van de lightsaber. Dankzij deze onderdelen ontstaat een gefocuste en krachtige energiestraal. De lenzen vormen het energie plasma dat uit de emitter komt en de focusing crystals helpen bij het richten van de energie. 

 

De hilt is het handvat waarin de onderdelen zijn verwerkt. Hierin worden onderdelen en elementen verwerkt die de persoonlijkheid van de Jedi weerspiegelen, een symbolische betekenis hebben of aan specifieke behoeften voldoen. Jedi en Sith kunnen hun eigen hilt volledig naar wens ontwerpen en aanpassen. Een hilt kan dus sterk variëren in  vorm, grootte, materiaal en beschikken over extra functies. 

 

Een persoonlijk proces

Het maken van een lightsaber is een persoonlijk proces, ieder onderdeel is afgestemd op de Jedi die hem maakt. Er wordt dan ook vaak gebruikgemaakt van symbolische en persoonlijke onderdelen in de hilt van het lichtzwaard. De vorm, de grote, de materialen dienen allemaal de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de Jedi. Zodra de hilt klaar is kan het Kyber-kristal worden geplaatst. Hierdoor wordt het kristal definitief verbonden met de Jedi die hem gebruikt. In dit proces wordt het kristal geactiveerd en kan het lichtzwaard worden gebruikt. De Jedi begint nu aan het volgende onderdeel en continue proces van zijn carrière. Hij moet nu namelijk zijn eigen unieke wapen leren kennen en beheersen. Het maken van een lichtzwaard is niet alleen een technisch proces, het is een emotionele en spirituele reis voor iedere Padawan. 

 

Een lichtzwaard is veel meer dan alleen een krachtig wapen. Het is een onderdeel van de filosofie, overtuigingen en persoonlijkheid van degene die hem gebruikt. Een iconisch voorwerp en een symbool van the Force. 

 

Welk lichtzwaard past bij jou? Kies vandaag nog jouw persoonlijke lightsaber op onze website. Met onze uiteenlopende lightsaber ontwerpen zit er ongetwijfeld wel een lichtzwaard bij dat bij jou past.