Kenobi vs Vader | Recreate the Scene Project story Zandt Productions.

Gastblog door: Lars in ‘t Zandt - Zandt Productions

Kenobi vs Vader | Recreate the Scene Project story Zandt Productions.

(scroll naar de onderkant van deze blog om direct het eindresultaat te bekijken)

Wie kent het niet?

Tegenwoordig zijn er weinig mensen die Star Wars niet kennen. Of je nou bent opgegroeid met de original trilogy, de prequels of de sequels, elke generatie heeft wel iets van Star Wars gehad om mee groot te worden.

Mijn vader heeft mij toen ik jong was voor het eerst Star Wars laten zien en ik weet nog met wat voor grote ogen ik naar het scherm zat te kijken.. Vastgelijmd aan het scherm begon daar mijn grote liefde welke vanaf dat moment is uitgegroeid tot een enorme Star Wars fandom! In die tijd waren de prequels net allemaal aan het uitkomen en werd dat nog op videobanden gekeken. Revenge Of The Sith stond nagenoeg elke dag op repeat, ik kon er geen genoeg van krijgen! Nu, 17 jaar later heb ik zo ongeveer alles wat er bestaat van Star Wars gezien en staat mijn huis vol met Star Wars lore, props, replica’s, lightsabers en andere Star Wars merchandise.

Deze Star Wars fandom in combinatie met mijn vervolgopleiding als Audi Visueel Specialist is de perfecte combinatie om mijn kinderdroom te verwezenlijken. Namelijk het maken van een eigen Star Wars scene. Als AV Specialist verdiep ik mijzelf in alles alles van camera, licht, geluid tot post productie zoals video bewerking, kleur bewerking en regie.

Het Project

Ongeveer drie maanden geleden werd de opdracht door mijn opleiding gegeven om een scene van een film of serie naar keuze na te maken. De keuze was uiteraard snel gemaakt, dit was het moment waar ik op had gewacht. Dit moest natuurlijk een Star Wars reenactment scene worden. Voor deze opdracht in groepsverband werd tien weken de tijd gegeven. Als perfectionist wist ik dat er complicaties gingen zijn en dat het lastig ging worden om de echte scene recht aan te doen, maar ik was vastberaden en wist dat dit was wat ik wilde doen.

De Scene

Opgegroeid met de prequels en mede daardoor Anakin (Darth Vader) en Obi-Wan Kenobi als mijn favoriete karakters uit Star Wars was het meteen duidelijk welke scene ik wilde recreëren: De nieuwe Obi-Wan Kenobi series was voor mij daarom echt een hoogtepunt uit Star Wars en liet echt zijn indrukken achter, waardoor ik er voor koos de battle tussen Kenobi en Vader uit de Limited Series Obi-Wan Kenobi op Disney+ te recreëren. Deze iconische scene was meteen legendarisch en erg indrukwekkend, fast-pased en vol met emotie. De perfecte scene om te recreëren!

De Productie

De rol van Darth Vader wilde ik meteen op nemen naast natuurlijk ook de regie van het project. Voor de rol van Obi-Wan Kenobi vroeg ik mijn goede vriend Max Pigmans die al een zwaardvecht achtergrond heeft, mega Star Wars fan is en werkt als edelsmid onder de naam Balthazar Design.

Verder heb ik een aantal leden van mijn projectgroep gevraagd om met mijn regie het camera werk te gaan doen met de prachtige Sony PXW-SF7 camera en ervoor te zorgen dat de set voldoende verlicht was en de beelden goed tot hun recht kwamen zoals deze bedoeld waren.

De Locatie

Ook de locatie had was snel gekozen. De originele scene speelt zich natuurlijk af op een niet bestaande locatie, maar om de vibe van een buitenaardse planeet te behouden is gekozen voor een locatie bij de Loonse en Drunense Duinen. Tegen de tijd dat de shoot gepland stond was het een periode welke zich helaas kenmerkte door regen. Hierdoor werd het project geforceerd uit te wijken en een nieuwe locatie te kiezen. Één die zowel overdekt als in de open lucht gebruikt kon worden, maar hierdoor helaas niet de zelfde feeling kon afgeven als de Loonse en Drunense Duinen beoogde locatie.

KenJo Sabers

Tijdens het lightsaber trainen met Max om de fight choreografie te leren ging helaas één van onze prop lightsabers kapot (geen KenJo Saber). Hierdoor moesten we meteen opzoek naar een vervanging om ervoor te zorgen dat het schema geen vertraging op zou oplopen en er wel goede lightsabers waren om in de officiële daadwerkelijke opname te gebruiken.

In deze zoektocht kwamen wij snel KenJo Sabers tegen. Een Nederlands lightsaber bedrijf die lage prijzen heeft, veel keuze biedt, diverse soundsboards opties, geweldige klant reviews en daarnaast ook nog voor drie uur besteld volgende dag in huis garantie kan bieden.

Na online op Trustpilot wat reviews te hebben gelezen en kort in contact te hebben gestaan met een van de eigenaren van KenJo Sabers besloten we snel een nieuwe saber bij KenJo Sabers te bestellen. De Eclipse Premium RGB Baselit was de keuze. Alles wat beloofd was kwam uit, de saber eenmaal ontvangen waren we enorm onder de indruk.

Fast Forward een paar weken en KenJo Sabers had ondertussen via Max gehoord waar de nieuwe lightsaber voor gebruikt ging worden en waren erg nieuwsgierig naar dit project. Ze waren zelfs zo positief dat ze aangaven mee te willen werken aan dit project door sabers uit hun Legendary Categorie ter beschikking te stellen. Uiteindelijk hebben we de Mark – Two Weathered en de Darth Variant mogen gebruiken voor het project. Deze sabers zijn gebaseerd op replica designs uit deze daadwerkelijke scene van de Obi-Wan Kenobi serie. Wederom een droom dit uitkwam. Met deze twee sabers werd de scene naar een compleet nieuw level getild.

Het Filmen

Na ongeveer vijf tot zes weken aan lightsaber training met Max om de fight choreografie te leren kennen, kostuum design, camera trainingen, een screentest opname en het werken de bijpassende intro voor de film was het punt dan eindelijk daar dat we de officiële shoot konden gaan doen.

De shoot vond ’s plaats op een enigszins regenachtige avond vlak bij een meertje en een mooie wilgenboom. Die avond hebben we een perfect moment gevonden waarop het een paar uur droog bleef zodat we de scene tóch buiten konden gaan filmen. Vanaf dat punt ging de shoot geweldig. Door een strakke planning wist iedereen precies wat ze moesten doen en konden verwachten en mede daardoor verliep het perfect.

Het Resultaat

Nu alle voorbereiding en het filmen achter de rug zijn komt het aan op het editen van de scene. Hier ben ik nog eens twee a drie weken druk mee bezig geweest om er voor te zorgen dat de scene zo perfect mogelijk zou zijn. Hierbij is gebruik gemaakt van Adobe Premiere Pro voor de rough cut, Adobe After Effects voor de special effects en vervolgens een mix tussen Adobe Audition en Adobe Premiere Pro voor de sounddesign en het afmixen van alles.

Het eindresultaat is iets waar ik enorm trots op ben en dan ook graag met iedereen wil delen. Dit project was een droom die uitkwam en ben oneindig dankbaar voor iedereen die heeft meegeholpen en ervoor heeft gezorgd dat ik dit heb kunnen doen.

 

 

Laat dit een begin zijn van nog vele toekomstige Star Wars projecten!

-Lars in ’t Zandt – Zandt Productions