Welke kleuren lightsaber zijn er, wat betekenen ze en welke past het beste bij mij?

Wat betekend de kleuren van lightsabers?

Lightsabers kennen we in verschillende kleuren maar wat betekenen deze kleuren eigenlijk? Lightsabers komen in verschillende maten en vormen, zo kennen we light sabers met een dunne nek, denk aan de liightsaber zoals Luke Skywalker of Obi-Wan Kenobi, kleine Star Wars lichtzwaarden zoals die van Yoda of juist de double lichtzwaard bekend van Darth Maul. 

 

 

Naast de bekende lichtzwaarden van de Jedi en Sith is er eentje met een unieke kleur en werking, deze is beter bekend als "The Darksaber". In tegenstelling tot de andere "normale" lightsabers bestaat er van dit exemplaar maar een! Deze Dark Saber is gecreëerd door Tarre Vizla, de eerste Mandalorian die ooit toe heeft mogen treden tot de Jedi Order. 

 

On this image you can see The Mandalorian with The Darksaber and in the background you can see Tarre Vizsla and Sabine Wren

Naast dat we dus verschillende modellen kennen zien we in a galaxy far far away ook verschillende kleuren zwaardbladen terug komen. Zo is het zwaardblad van het hier boven genoemde dark sword heel toepasselijk zwart.

Op deze foto zijn verschillende kleuren Kyber kristallen te zien

Hetgene wat een lightsaber zijn kracht geeft is een kyber kristal, het bemachtigen van zo een kristal is een belangrijk onderdeel van de training van de Jedi younglings voordat ze de rank van Padawan kunnen behalen. Ze worden op een queste gestuurd in een ijs grot op de planeet Ilum. Deze grot gaat op bepaalde momenten alleen open door de kracht van de zon, zodra deze grot open is hebben de younlings de tijd om hun kristal te bemachtigen. Niet elke youngling komt hier veilig weer uit, zodra de zon onder gaat groeit het ijs van de grot weer dicht en zijn de younglings die nog binnen zijn verloren...

 

De Jedi younglings staan bij de entree van de Jedi Temple op de planeet Ilum

 

Veel Jedi's hebben een blauw verlichte lightsaber, echter kennen we ook andere kleuren zoals Paars van Mace Windu, Rood is bekend van Sith lords zoals Darth Vader en Emperor Palpetine of wit zoals de sabers van Ahsoka Tano.

De meest voorkomende kleuren zijn blauw, groen en rood. Toch hebben de verschillende kleuren van de lightsaber(s) een betekenis en staan ze voor bepaalde karaktereigenschappen!

 

We can see multiple different collored lightsaber blades on this image

 

Blauw:

Gerechtigheid en bescherming, voornamelijk Jedi knights die vechten voor de light side, zijn zeer bekwaam in het gebruik van lightsabers en voornamelijk verbonden met de force op een fysiek niveau.

Groen

Vrede en een met de force, favoriet bij Jedi welke vreedzame oplossingen prefereren boven vechten. Deze Jedi hebben vaak een sterke connectie met de Force en dit komt vaak tot uiting in het gebruik van meer force tricks dan dat er met een lightsaber gevochten wordt.

Rood:

Kracht en de duisternis. Wordt gebruikt door Sith en slechte Jedi om zich te onderscheiden van de light side. Om een kyber kristal de kleur rood te geven wordt er een proces gebruikt dat "bleeding" wordt genoemd. Het kristal wordt via the force gevoed met haat, angst en woede totdat deze zwicht naar de dark side.

Geel:

Integriteit en vastberadenheid. Gebruikers van een gele lightsaber zijn vaak minder verbonden met de force en richten zich meer op het leren van nuttige info en praktische skills. Daarnaast werken ze vaak in het geheim. Geel wordt bijvoorbeeld gebruikt door de Jedi Temple guard die als missie hebben de dark side te vernietigen.

Paars:

Dubbelzinnig en agressief. Kenmerkend voor Jedi die sterk zijn in zowel de Dark en de Light side van de Force en kunnen van beide kanten krachten gebruiken zonder dat ze hier door worden beïnvloed.

Oranje:

Een oranje lightsaber is zeldzaam in het Star Wars universum. Deze kleur staat symbool voor kracht, kennis, leiderschap en wijsheid. De gebruikers van deze lightsaber zijn bekend met beide kanten van de force en hebben er voor gekozen om zich niet te weiden aan een van de twee kanten, hebben vaak een eenzaam bestaan en volgen een uniek pad.

Wit:

Integriteit, neutraliteit en doelgericht. Je krijgt een witte lightsaber als een slecht / rood kyber crystal wordt "genezen" en weer terug komt bij de light side. Zo heeft Ahsoka 2 rode kyber kristallen van de sixth brother, een imperial inquisitor, afgenomen door hem in een duel op Raada te verslaan. 

Zwart:

Er is momenteel maar 1 lightsaber bekend met een zwarte blade, dit is de darksaber. De dark saber is uniek, niet alleen omdat er maar een van bestaat maar ook omdat de dark saber zijn eigen wil heeft. De saber is alleen te bemachtigen door de vorige eigenaar in een gevecht te verslaan. Indien de dark saber op een andere manier verkregen is zal de saber niet naar de nieuwe eigenaar luisteren. De bekende mythe over dit zwaard luidt dat hij/zij die dit zwaard in zijn bezit heeft de rechtmatige leider van heel Mandalore is. 

Er zijn ook gevallen bekend waarbij er twee kleuren samen komen tot een nieuwe kleur, zo is de kleur indigo bijvoorbeeld een mix tussen blauw en paars. De gebruiker van een indigo lightsaber heeft dus kenmerken van zowel de blauwe en de paarse saber gebruikers.

Ook zijn er sabers waarbij de intensiteit is afgenomen, neem bijvoorbeeld een lichtblauwe lightsaber. Dit indiceert dat de eigenaar van dit zwaard zijn grip op de force aan het verliezen is, door bijvoorbeeld ouderdom of het najagen van andere idealen. 

Welke kleur lightsaber past het beste bij jou en waarom?